luni, 14 ianuarie 2008

Firmele de la bloc nu scapă de întreţinere

De câte ori nu aţi suportat din propriul buzunar şi cheltuielile vecinilor dumneavoastră de la parter? Specialistul ziarului nostru, Radu Opaina, ne spune că indiferent de obiectul de activitate pe care îl au firmele de la parterul blocului plătesc întreţinerea ca orice proprietar.
Conform Legii nr. 230/2007 şi a Normelor metodologice de aplicare într-o asociaţie de proprietari toate regulile şi prevederile legale care se aplică proprietarilor de apartamente se aplică şi proprietarilor spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. În această categorie intră magazinele comerciale alimentare şi nealimentare, cabinetele medicale, birourile, instituţiile de stat.
Astfel, listele lunare de plată afişate la avizier trebuie să îi cuprindă şi pe proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă de la parter pentru următoarele cheltuieli:
- Dacă nu au contracte separate sau nu sunt debranşaţi, cheltuielile privind: apa rece şi caldă (conform contorului individual sau a numărului de angajaţi, în funcţie de obiectul de activitate, de numărul robineţilor; căldura şi cota-parte indiviză aferentă căldurii de pe spaţiile comune precum şi cota de energie termică aferentă S.E.T. a conductelor ce traversează spaţiul dacă acestea nu sunt izolate termic, la preţ de agent economic (în Bucureşti cca. 250 lei/Gigacalorie).
- Cota-parte indiviză pentru fondul de reparaţii, investiţii, modernizări;
- Cota-parte indiviză pentru cheltuielile administrative (materiale consumabile etc.);
- Cota-parte indiviză pentru salariile/indemnizaţiile administratorului, preşedintelui, cenzorului, instalatorului ş.a.;
- Cota-parte indiviză pentru întreţinerea ascensorului, interfonului şi a altor instalaţii comune;
- Cota pentru consumul de energie electrică pentru iluminatul spaţiilor comune;
- Salariul/remuneraţia persoanei angajate de asociaţia de proprietari pentru curăţenie (proporţional cu numărul de persoane angajate sau care prestează activităţi în spaţiul respectiv);
- Dacă este cazul, cota-parte indiviză, din consumurile de apă de pe spaţiile comune.
Neintroducerea la plată înseamnă favorizarea celor care au spaţii comerciale la parterul blocului, ale căror facturi sunt plătite de ceilalţi proprietari. Sumele sunt importante şi, ca atare, ele trebuie repartizate proprietarilor respectivi scăzând astfel întreţinerea pentru proprietarii de apartamente.
Până în prezent aceşti proprietari de spaţii de la parter au fost favorizaţi şi subvenţionaţi de ceilalţi locatari din bloc din cauza necunoaşterii şi neaplicării legii de către administratorii de bloc. Instituţiile de stat care deţin proprietăţi în blocuri au obligaţia să delege persoane care să colaboreze cu asociaţia de proprietari în acest scop.
Amenzi aspre pentru lucrări neautorizate
Proprietarul firmei nu are voie să schimbe destinaţia parterului sau subsolului clădirii fără autorizaţie de construire, proiect tehnic vizat de un arhitect şi acordul proprietarilor direct afectaţi. Lucrările de modificare a spaţiilor de la parterul blocului se fac numai cu respectarea prevederilor Legii 50/1991, modificată şi republicată, act normativ care interzice cu desăvârşire demolarea pereţilor de susţinere a clădirii. Executarea modificărilor interioare fără autorizaţie se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei.

publicat in ziarul CLICK

Niciun comentariu: