duminică, 6 ianuarie 2008

Interzisa vanzarea caselor cu 3 luni restanta la intretinere


Administratie Bloc
209
Conform unui proiect al Guvernului, proprietarii, la vanzarea apartamentului, trebuie sa faca dovada platii la zi a intretinerii Interdictia de vanzare a apartamentului cu restante se inscrie de catre asociatia de proprietari si in Cartea Funciara, iar restantierul se va trezi cu executorii
Proprietarii de apartamente cu datorii mai mari de trei luni la intretinere risca sa ajunga in strada in plina iarna. Ministerul Internelor, Reformei si Administratiei (MIRA) intentioneaza sa goleasca blocurile de restantieri, luandu-le acestora posibilitatea de a isi vinde singuri apartamentele pentru a-si achita datoriile.
Oricum, potrivit proiectului de hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 - privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari - 'proprietarii care-si instraineaza apartamentele sunt obligati ca, la intocmirea formelor de instrainare, sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari'.
Cu portareii la usa
Mai mult, viitorul act normativ interzice notarilor publici autentificarea actelor de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei. in caz contrar, 'actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept'. Interdictia de vanzare a unui apartament pentru care proprietarul nu a platit intretinerea timp de trei luni se inscrie de catre asociatia de proprietari si la Cartea Funciara.
Practic, asta inseamna ca, dupa trei luni de neplata a cotelor de intretinere, orice proprietar nu-si mai poate vinde apartamentul. si, dupa ce asociatia obtine o hotarare judecatoreasca sau alt titlu executoriu, se poate trezi cu portareii la usa pentru a fi executat silit. Pana la data fixata pentru executarea silita restantierul va fi obligat sa arate apartamentul oricarei persoane care-i suna la usa si se arata interesata sa-l cumpere.

Sursa: Gandul
Autor: Maria Manoliu

Niciun comentariu: