vineri, 30 ianuarie 2009

1,4 mil. apartamente au nevoie de 5 mld. euro pentru reabilitare termica

1,4 milioane de apartamente, reprezentand 58% din blocurile existente, construite inainte de anul 1985, necesita investitii urgente de reabilitare si modernizare termotehnica, suma necesara fiind de 5 mld. euro, sustin reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari - Habitat.
Reprezentantii Ligii Habitat cer, printr-o scrisoare adresata noului Guvern, preluata de NewsIn, sa includa in buget si sumele necesare pentru reabilitarea termica.

"Apreciind o medie de cheltuieli de 3.600 euro/apartament pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica, necesarul de investitii pentru cele 1,4 milioane de apartamente ce trebuie reabilitate de urgenta este de circa 5 miliarde euro", a spus Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari - Habitat, in cadrul scrisorii.

"37% din alocatii pot proveni de la bugetul stat, adica 1,9 miliarde euro, 30% - din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene, adica 1,45 miliarde euro, iar 33% din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene, adica 1,65 miliarde euro", a aratat Mereuta.

Luand in calcul o perioada optima de 5 ani de realizare a reabilitarii termice a celor 1,4 milioane de apartamente (adica aproximativ 280.000 de apartamente/an), atunci bugetul de stat anual ar trebui sa fie de aproximativ 380 milioane de euro.

Guvernul deruleaza un program in vederea reabilitarii termice a cladirilor vechi, din 2005, investitia necesara fiind acoperita de bugetul de stat, bugetul local si asociatia de proprietari a blocului respectiv in proportii de 34%, 33%, respectiv 33%.

Cladirile care intra in program sunt alese in functie de cererile trimise de asociatiile de proprietari.

Pana in vara lui 2008, au fost inscrise 693 de blocuri in acest program, iar pana in acel moment, au fost reabilitate 14, in Bucuresti, Buzau, Medgidia, Moldova Noua, Ploiesti, Topoloveni, Miercurea Ciuc, Piatra Neamt, Targoviste si Targu Mures.

Primele blocuri au fost inscrise in anul 2005, iar in 2008 s-a facut prima executie, potrivit datelor prezentate de Directia Programe Reabilitare Termica. In Romania, exista 85.000 de blocuri de locuinte, cu 3 milioane de apartamente si 7 milioane locuitori.

In cadrul programului multianual, pot fi inscrise numai blocurile construite intre 1950 si 1990, indiferent de sistemul de incalzire al acestora.

sursa:www.dailybusiness.ro