sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Radu Opaina ne spune ce cuprinde lista de plată la bloc

Cel mai important document financiar-contabil într-o asociaţie de proprietari este lista de plată. Aceasta este similară unei facturi pe bloc în care se precizează obligaţiile de plată ale tuturor proprietarilor. Specialistul Click!, Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, ne spune de unde aflăm cât trebuie să plătim la bloc.

Acest document este reglementat ca format şi conţinut de către Ordinul Ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 1.969/2007 anexa nr. 2, iar ca mod de calcul de către H.G. nr. 1.588/2007 cap. III. Lista de plată este documentul prin care proprietarii trebuie să afle în mod clar şi transparent ceea ce reprezintă suma de plată a întreţinerii la bloc precum şi criteriile care au stat la baza calculului acesteia. Lista de plată trebuie să cuprindă următoarele:

1. Date despre toţi proprietarii, în baza cărora s-au făcut calculele: numărul de persoane care au locuit sau au desfăşurat activităţi în bloc în luna de calcul, suprafeţele utile, cotele-părţi indivize, consumurile individuale.

2. Menţiuni clare cu privire la data afişării, data scadentă (termenul de plată), perioada afişării, denumirea asociaţiei, adresa, codul fiscal, contul bancar al asociaţiei.

3. Facturile de consum, situate într-un tabel centralizator, cuprind numărul, data, valoarea, tipul consumului, şi criteriul de repartizare, valorile fondurilor stabilite şi alocate (salarii, reparaţii, administrative, investiţii) precum şi orice alte sume care fac obiectul drepturilor şi obligaţiilor financiare ale proprietarilor (ajutoare căldură, penalizări, sume achitate în avans).

4. Totalul de plată, care se compune din cumulul sumelor privind costurile lunare la bloc. După total, dacă este cazul, se trece suma de plată pentru fondul de rulment. Fondul de reparaţii nu se trece separat în listă şi nu se încasează distinct de suma privind întreţinerea. Cel mult acesta se evidenţiază pe chitanţa de plată, conform chitanţelor tip emise de F.A.P.R. asociaţiilor solicitante. La fel se procedează şi pentru penalizări, ajutoare căldură, cheltuieli pe beneficiari.

5. Restanţele, care se înscriu în listă după totalul de plată. Restanţele sunt de 3 categorii: la cotele curente (întreţinerea), la fondul de rulment, dacă este cazul, şi la penalizările calculate şi introduse în listă, dar neachitate.

6. În lista de plată nu se înscriu date privind gestiunea, cum ar fi soldul fondului de rulment ori de reparaţii. Acestea se evidenţiază separat în registre. În lista de plată, după totalul de plată, nu se scrie cu roşu. Roşu în contabilitate înseamnă stornare, adică o rectificare prin care banii ar trebui să se întoarcă la proprietar.

7. Din lista de plată se poate afla foarte uşor, în mare, care este situaţia financiară a asociaţiei, ţinând cont de nivelul restanţelor, valorile facturilor, dimensiunea cotelor de întreţinere.

8. Lista de plată legal şi bine făcută ajută asociaţia, în instanţă, la recuperarea rapidă a datoriilor restanţierilor. De asemenea, o listă de plată clar întocmită elimină discuţiile, disputele şi litigiile dintre proprietari şi administrator ori preşedinte. Asociaţiile doritoare pot apela la F.A.P.R. pentru emiterea lunară a listei de plată precum şi pentru ţinerea întregii gestiuni.

sursa: click.ro