vineri, 30 ianuarie 2009

Cum sa-ti transformi locuinta intr-o “casa verde”

Poziţia geografică a României şi schimbările climatice cauzate de încălzirea globală asigură condiţii favorabile utilizării instalaţiilor solare. S-a estimat că ţara noastră are parte în decursul unui an de o medie de 210 zile însorite.
Zilele de început ale acestui an au marcat debutul Programului Naţional de Finanţare “Casa Verde”. Respectiv 5 ianuarie 2009 este data de start a derulării programului desfăşurat cu ajutorul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Campanie
În cursul lunii decembrie, în cadrul campaniei “Heat Up Now”, iniţiată de Buderus, centrul Bucureştiului a fost împânzit cu 15.000 de căciuliţe albastre, simbolizând ideea de confort termic, în mijlocul unui oraş îngheţat. A fost lansat şi un nou site, www.heat-up-now.com, ce are meritul de a prezenta informaţii despre suportul pe care îl pot primi consumatorii români pentru a-şi transforma locuinţa într-o “Casă Verde”.

“În acelaşi timp, dorim să oferim publicului recomandări personalizate despre sistemele ecologice de încălzire care să faciliteze un confort termic sporit acasă sau la birou. Scopul nostru este să punem la dispoziţia clienţilor echipamente performante şi de încredere, cu o eficienţă energetică sporită, ce permite reducerea costurilor”, ne spune Alexandru Eftimiu director general Buderus România.

Despre program
Programul “Casa Verde” prevede ca pe parcursul anului 2009 persoanele fizice, asociaţiile de locatari şi organizaţiile neguvernamentale să beneficieze de o subvenţie de până la 90% din costurile aferente la înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire din imobile cu echipamente ce utilizează energia solară, geotermală şi eoliană. Operatorii economici, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile de învăţământ vor fi subvenţionate cu până la 60% din totalul investiţiei.

Detalii
Suma alocată în anul 2009 pentru acest program este de 520.000.000 de lei şi va acoperi costurile de achiziţie, cât şi pe cele de instalare şi testare a noilor sisteme ecologice de încălzire. 400.000.000 de lei din această sumă vor fi destinate doar persoanelor fizice, asociaţiilor de locatari sau organizaţiilor neguvernamentale. În prezent, încălzirea clădirilor şi a locuinţelor şi prepararea apei calde menajere reprezintă aproximativ o treime din totalul consumului de energie şi din emisiile de dioxid de carbon din Uniunea Europeană.

autor: Otilia Vintila
sursa: www.casa.jurnalul.ro