vineri, 30 ianuarie 2009

Cum vă puteţi amenaja balconul sau terasa?

De cum se încălzeşte puţin vremea începem să ne gândim cum să amenajăm mai frumos balconul sau terasa. Cum cei mai mulţi dintre noi locuim la bloc, atenţia noastră se îndreaptă către înfrumuseţarea balconului. Însă putem aplica aceleaşi principii şi terasei, atunci când o avem. Ne-am gândit ca de această dată să vorbim despre spaţiile însorite, pentru că în funcţie de acest lucru se aleg şi plantele care să crească frumos şi sănătos. Astfel, efectul decorativ va fi cel aşteptat, iar orele petrecute printre flori ne vor încărca bateriile.

Analizaţi spaţiul disponibil

Chiar dacă aţi mai avut balconul sau terasa amenajată e bine ca înainte de orice altceva să observaţi o vreme care sunt condiţiile de care dispuneţi. Câte ore bate soarele direct în balcon? Este o întrebare definitorie pentru alegerea plantelor, pentru că unele iubesc soarele, altele se dezvoltă bine la umbră. Iar altele sunt tolerante indiferent de condiţii. Este vorba despre un balcon închis sau deschis?

Răspunsul e important, pentru că un balcon închis dispune de nişte condiţii de mediu mai stabile şi mai uşor de supravegheat. Şi, dacă acum balconul este închis, când se va încălzi vremea mai mult, el se poate transforma uşor într-unul parţial deschis?

Alte variabile de luat în seamă

Când plouă, se acumulează apă în interiorul balconului sau pe marginile sale? Pentru că, dacă da, va trebui să alegeţi plante care să nu fie sensibile la acumularea temporară de apă la rădăcină. Care sunt furnizorii de plante, accesorii, soluri şi substanţe fitosanitare care vă sunt la îndemână? Chiar dacă o amenajare reuşită necesită ceva străduinţe, nu trebuie să devină o corvoadă, pentru că în acest fel pierdeţi scopul pentru care aţi demarat toată treaba. Alegeţi plante care să se potrivească balconului dumneavoastră. Să fie sănătoase şi să nu necesite atenţie permanentă.

Furnizorii sunt şi ei importanţi, nu numai pentru amenajarea balconului sau a terasei, ci pentru orice aţi dori să faceţi. Ei pot transforma o amenajare într-o bucurie sau într-un nedorit fiasco. Dacă vă doriţi plante rare s-ar putea să fie nevoie să le importaţi chiar dumneavoastră. Asta înseamnă mult timp, energie şi bani investiţi. Verificaţi atent seriozitatea unui furnizor, pentru că unele necazuri pornesc de aici. Nu vă lasaţi atraşi în valul achiziţiilor decât dacă fiecare etapă de lucru cu furnizorul a fost agreată şi este dovedită corect prin facturi.

Veţi fi tentaţi să spuneţi că nu mai vreţi muşcate în balcon, pentru că sunt deja mult prea răspândite. Până la un punct aveţi dreptate, însă nu le scoateţi cu totul din schemă. În ultimii ani au apărut nişte varietăţi extraordinare ca formă a frunzelor, ca port compact şi, evident, ca şi colorit al florilor. Unele varietăţi sunt chiar elegante şi merită să-şi găsească loc în plin soare în balconul dumneavoastră. De asemenea se pot planta în ghivece rude pitice ale unor plante de grădină.

Îndrăgostite de soare

Avem trei nume sonore pentru dumneavoastră: Bougainvillea, Passiflora, Clematis. Trei vedete incontestabile pentru spaţii însorite. Sunt disponibile şi la noi mai multe varietăţi, cu flori de culori si forme atractive, aşa încât puteţi să obţineţi nişte efecte decorative spectaculoase. Nu uitaţi că baza tulpinii Clematitelor trebuie umbrită, în timp ce lăstarii cu flori trebuie să stea în plin soare. Unele varietăţi de Passiflora este posibil să nu agreeze soarele direct şi toropitor de vară, deci alegeţi bine locul pentru ele. Pe piaţa noastră nu sunt foarte multe varietăţi de Bougainvillea, dar toate necesită pământ uşor reavăn pentru o creştere echilibrată şi o înflorire bogată. Puteţi importa şi varietăţi mai rare.

sursa: www.casa.jurnalul.ro