vineri, 30 ianuarie 2009

Propuneri anticriză: îţi păstrezi casa chiar dacă nu-ţi mai plăteşti ratele

Guvernul a dat în lucru partenerilor sociali un plan de criză care ar vrea să prevină transformarea crizei economice într-una socială. Una dintre măsurile din proiect ar fi păstrarea caselor de către restanţierii la credit.
Ministerul Finanţelor propune instituirea unui moratoriu de doi ani privind executarea silită a garanţiilor imobiliare ale populaţiei, pentru restanţe la credite bancare destinate cumpărării sau construcţiei de locuinţe, potrivit Pachetului de măsuri privind contracararea crizei financiare.

Documentul conţine 6 măsuri şi 23 de acţiuni anticriză şi a fost înaintat, luni, de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, reprezentanţilor patronatelor, băncilor şi sindicatelor şi ai Băncii Naţionale. Toate aceste structuri vor negocia măsurile din acest Pachet de propuneri până pe 22 ianuarie, iar în funcţie de rezultatul discuţiilor se va face şi bugetul pe 2009.

Una dintre priorităţile Pachetului este „prevenirea transformării crizei financiare şi economice într-o criză umană“.
Aceasta pentru că Guvernul se aşteaptă la o serie de efecte care vor lovi în mod special populaţia. Guvernul crede că un posibil efect al crizei financiare este intrarea în imposibilitate de returnare a creditelor bancare pe termen lung de către populaţie. Totodată, Guvernul întrevede o scădere a gradului de siguranţă a locului de muncă. Reprezentanţii Executivului merg şi mai departe şi îşi exprimă în document „teama privind creşterea insecurităţii sociale“.

Pe fondul acestor probleme, Guvernul a propus partenerilor sociali spre discuţie întreruperea pentru doi ani a executărilor silite a garanţiilor imobiliare ale populaţiei, pentru creditele bancare destinate cumpărării sau construcţiei de locuinţe. Cu alte cuvinte, băncile n-ar mai putea lua casa clientului dacă acesta nu-şi mai plăteşte ratele.
Totodată, în document se propune reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu un punct procentual. Ministrul Pogea n-a uitat să alăture acestui punct o paranteză în care scrie „de consultat guvernatorul“.

În aceeaşi idee, documentul aduce în discuţie acordarea unei pensii sociale minime garantate de 350 de lei, creşterea alocaţiei pentru copii la 100 de lei şi prelungirea perioadei legale de acordare a indemnizaţiei de şomaj.

Pachetul răspunde şi temerii patronatelor că scăderea comenzilor din economie ar duce la falimentul multor IMM-uri. Concret, în planul anticriză se propune constituirea unui fond de criză în valoare de un miliard de euro, pentru acordarea de credite pentru IMM.
De asemenea, este luată în discuţie constituirea unui fond de garantare, de un miliard de euro, pentru girarea în proporţie de 50% a creditelor bancare acordate pentru continuarea investiţiilor directe autohtone pe teritoriul naţional.

Alte măsuri în sensul sprijinirii afacerilor ar fi acordarea de consultanţă gratuită pentru IMM-urile care doresc să solicite credite din fondul de criză al Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) de 30 de miliarde de euro şi menţinerea cotei unice de impozitare de 16%.

Pogea nu îşi asumă documentul

Ministrul Finanţelor nu-şi asumă însă documentul. „Nu trebuie să vă bazaţi pe nimic din ce scrie acolo. Sunt propuneri mai vechi, chiar anterioare programului de guvernare, care au fost puse pe masă din greşeală şi care au fost ulterior făcute publice de sindicate. Planul anticriză îl voi face public după 22 ianuarie, după discuţii cu toţi partenerii - bănci, sindicate, oameni de afaceri, BNR“, ne-a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, confruntat cu propunerea privind moratoriul de amânare a executării silite a garanţiilor imobiliare ale populaţiei. Aceasta a fost însă una dintre promisiunile electorale ale PDL, iar cel care a făcut-o a fost Adriean Videanu. În plus, documentul electronic care conţine pachetul anticriză este semnat de însuşi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

autor: Ionut Tudorica
sursa: www.cotidianul.ro