vineri, 30 ianuarie 2009

Panourile solare reduc facturile pentru căldură

Comenzile pentru sistemele de energie neconvenţională sunt tot mai mari în Timiş şi Bihor. Bănăţenii pot învăţa de la bihoreni metodele prin care pot reduce costurile pentru apa caldă şi căldura furnizate de la stat.
Proprietarii de case şi de pensiuni cer tot mai des informaţii despre sistemele de energie alternativă. Avantajele pe care le obţin cei care au curajul să pună în aplicare metodele noi de obţinere a energiei sunt pe de o parte reducerea facturilor pentru căldură, apă caldă şi chiar energie electrică, pe de altă parte îşi pot recupera o mare parte din investiţie din banii statului.

Ministerul Mediului finanţează, începând din acest an, înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară, geotermală şi eoliană.

Mulţi bihoreni care şi-au montat astfel de panouri, pe cheltuiala proprie, spun că investiţia se poate amortiza în câţiva ani, pentru că scade valoarea facturilor pentru energia furnizată de distribuitorii tradiţionali. Cei care au dat tonul utilizării energiei solare sunt proprietarii de pensiuni din Băile Felix.

Majoritatea pensiunilor din staţiune au montate fie pe acoperiş, fie în grădină astfel de panouri cu ajutorul cărora îşi produc apa caldă în sistem propriu, fără a fi legaţi în niciun fel de sistemul centralizat.

Investiţie mare, câştig pe măsură

Preţul panourilor solare este în general destul de ridicat, însă sistemele ce le utilizează sunt foarte fiabile, astfel că investiţia iniţială se amortizează în timp.

”Preţurile acestor sisteme solare de încălzire încep de la 1.500 – 2.000 de lei pentru cele foarte simple, ce pot fi utilizate doar vara. Ele pot urca până spre 3.000 – 8.000 de euro, pentru cele mai complexe, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului”, a spus Marcel Tăut, proprietarul unei pensiuni din Băile Felix.

“Când le-am montat, nici nu îmi trecea prin cap că statul va suporta apoape în totalitate investiţia. Mi-am comandat sistemul şi în decurs de o săptămână era funcţional”, a adăugat Tăut.

Acoperiş din panouri solare

Timişorenii şi-au montat astfel de panouri solare mai ales pe case. Sistemele sunt aplicate pe acoperiş, iar energia captată poate asigura până la 80 la sută din necesarul de energie pentru încălzirea apei sau chiar pentru căldură la începutul sezonului rece.

Firmele de distribuţie a sistemelor alternative au între 20 şi 30 de comenzi pe lună şi estimează creşteri pentru că şi statul finanţează o parte din investiţie.

Bihorenii care au deja în plan investiţii în panourile solare speră să obţină uşor finanţarea de la stat.”Sunt mult mai economice şi mult mai rentabile la ora actuală, ţinând cont de preţul energiei electrice şi al energiei termice, care este în continuă creştere. Sper să economisesc destul de mult.

Adică cel puţin 40%. Depinde cât de bine izolată este casa”, a spus Marius Bitu, un orădean care şi-a şi depus cererea pentru a primi finanţarea prin programul ”Casa Verde”, iniţiat de Ministerul Mediului. Mormanul de acte ce trebuie depus pentru acest program este însă marea spaimă a lui Marius Bitu.

”Sper să nu ne pună să umblăm de la Ana la Caiafa şi înapoi. Prima parte a procedurii a trecut cu bine. Am depus cererea, acum aşteptăm să fie selectate firmele prin care ne vom cumpăra aceste panouri solare.

Actele pe care trebuie să le depunem sunt foarte multe, de aceea sper să nu ne lovim de birocraţie şi de termene ce nu sunt respectate”, a adăugat orădeanul.

Ideea instalării de panouri solare este îmbrăţişată şi de reprezentanţii Agenţiilor de Protecţia Mediului din zona de vest. Ei consideră că prin demararea acestui program şi asigurarea finanţării proiectelor care urmăresc utilizarea surselor de energie neconvenţională, populaţia va putea beneficia de condiţii de viaţă mai bune, cu beneficii economice deloc neglijabile şi cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Subvenţii de la stat

În cadrul acestui program se pot înscrie persoane fizice, asociaţii de locatari şi ONG-uri (care vor beneficia de finanţare în proporţie de 90%), unităţi administrativ-teritoriale şi instituţii de învăţământ (care vor beneficia de finanţare în proporţie de 60%) dar şi operatori economici, composesorate şi ocoale silvice (care vor beneficia de finanţare în proporţie de 50%).

Pentru a participa la Programul “Casa Verde” există două modalităţi de depunere a cererii de finanţare. Prima variantă este depunerea directă la sediul Autorităţii pentru Fondul de Mediu (AFM), adresată unităţilor administrativ-teritoriale, instituţiilor de învăţământ, operatorilor economici, composesoratelor şi ocoalelor silvice.

Investiţie pentru viitor

Panourile solare au o perioadă medie de amortizare a investiţiei de 5-10 ani. Ţinând cont însă de faptul că durata de viaţă garantată a acestor sisteme este de 20 de ani, investiţia într-un astfel de sistem poate fi una de viitor.

În plus, sprijinul acordat de Ministerul Mediului care finanţează înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară, geotermală şi eoliană încurajează folosirea tehnologiilor verzi, nepoluante.

sursa: www.adevarul.ro