joi, 22 ianuarie 2009

Păcăleli care umflă factura întreţinerii

Radu Opaina ne spune care sunt cele mai des întâlnite nereguli în facturile de la blocNr. 673. Luni, 19 ianuarie 2009 În foarte multe blocuri, întreţinerea afişată la avizier nu corespunde cu normele legale de aplicare şi repartizare a cheltuielilor prevăzute de H.G. nr. 1.588/2007. Aceste abateri de la lege fac ca întreţinerea să fie mai mare pentru foarte mulţi proprietari, bani plătiţi degeaba pentru nimic.
Apa rece nu are preţ fix

Preţul pentru 1 m.c. de apă rece este fix pe localitate adică nu variază de la bloc la bloc. Mulţi administratori, din nepricepere, schimbă de la ei putere preţul pentru un m.c. de apă rece doar ca să le “iasă” la calcule, neţinând cont că este vorba despre banii proprietarilor.

La consumul de apă se adaugă 10%

La consumul individual de apă rece sau caldă nu se mai adaugă nimic. În multe blocuri se adaugă, în mod abuziv, la consumul din apartament un procent de 10% din consumul real. Orice diferenţă rezultată din calcule se împarte tuturor proprietarilor după criteriul cota-parte indiviză.

“0” persoane, 1 persoană pe factură

În apartamentele nelocuite proprietarul e scutit de la plata cheltuielilor care se repartizează după numărul de persoane şi care se referă la cheltuielile pe care le fac cei care locuiesc şi sunt gestionate de asociaţia de proprietari. Unii administratori nu ştiu să calculeze cu „0” şi pun de la ei 1 persoană.

Cei care stau în frig, plătesc căldura

În blocurile cu repartitoare, apartamentelor care stau complet în frig li se pun la plată anumite sume pentru încălzire, iar proprietarii apartamentelor care se încălzesc plătesc mai mult faţă de un apartament similar dintr-un bloc fără repartitoare din aceeaşi localitate.

Reparaţiile se plătesc pe scară

În cazul asociaţiilor de proprietari formate pe mai multe scări reparaţiile se suportă de toţi proprietarii, indiferent de scară. La anumite asociaţii această problemă se tratează la nivel de scară, neglijându-se aspectul legal cu privire la existenţa unei singure gestiuni.

Taxe în plus pentru angajaţi

Din neştiinţă, la multe asociaţii de proprietari persoanele sunt angajate cu contract individual de muncă, ceea ce înseamnă că asociaţia mai suportă, pentru taxe şi impozite, în plus 75% faţă de venitul net pe care îl primeşte persoana. Acolo unde activitatea nu este zilnică se poate utiliza convenţia civilă de prestări servicii.

Reparaţiile nu se efectuează cu firme

Lucrările de reparaţii majore trebuie efectuate în mod corespunzător cu o firmă serioasă şi de calitate la preţul corect al pieţei. Altfel, comisioanele se plătesc din costul lucrării, iar lucrarea iese prost pentru că nu se mai poate obţine calitate cu mai puţine materiale proaste şi o manoperă de amatori, iar proprietarii vor mai plăti încă o dată.

Nu se aplică penalizări

Aplicarea de administrator a sistemului de penalizări în mod defectuos şi păgubos atât pentru restanţieri cât şi pentru asociaţie. Se greşeşte des prin aplicarea de penalizări imediat din ziua următoare expirării termenului de plată, precum şi atunci când se aplică penalizări de două ori la aceeaşi sumă ori se aplică penalizare la penalizare.

Administratorii au salarii foarte mari

Unii administratori prestează activitatea de administrator la preţuri foarte mari doar pentru că ştiu, cu vorbe bine meşteşugite, să profite de bunăvoinţa şi încrederea oarbă a proprietarilor. Tariful plătit pentru administrator trebuie să fie stabilit după calităţile şi priceperea persoanei. La fel şi în cazul celorlalţi angajaţi.

sursa: click.ro