luni, 10 decembrie 2007

5.000 lei amenda pentru deteriorarea blocului

Radu Opaina ne prezintă sancţiunile ce pot fi aplicate atât asociaţiilor cât şi proprietarilor Noua lege a asociaţiilor de proprietari a făcut mai grea viaţa la bloc. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, ne spune ce amenzi riscă personalul asociaţiei şi locatarii când nu-şi fac treaba.

De la 23 august a intrat în vigoare noua lege a asociaţiilor de proprietari, Legea nr. 230/2007. De la această dată, cine nu aplică şi nu respectă legea, fie că este proprietar, administrator, preşedinte, membru în comitet, cenzor, funcţionar public din primărie sau angajat al unei regii riscă să fie amendat contravenţional pentru orice faptă împotriva legii care priveşte blocul de locuinţe şi interesele legitime ale proprietarilor.

Potrivit noii legi, constituie contravenţii următoarele fapte:

amendă de la 500 lei la 3.000 lei pentru neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (terasă, ascensor, instalaţii subsol şi pe verticală etc.); amendă de la 500 lei la 3.000 lei pentru neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzor, administrator de imobil (abuzurile, neglijenţa în serviciu, nerespectarea legii etc.); amendă de la 500 lei la 3.000 lei pentru neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă acestea sunt de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari (inundaţiile de la vecini); amendă de la 200 lei la 1.000 lei pentru schimbarea de către proprietar a destinaţiei locuinţei fără autorizaţiile şi aprobările legale (firmele din apartamente); amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru modificarea aspectului proprietăţii comune, precum şi a elementelor constructive ale clădirii fără aprobările şi autorizaţiile legale (antene pe bloc, cabluri pe casa scării, reclame pe faţadă etc.); amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de către funcţionarii publici şi personalul angajat al autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv personalul regiilor ori al societăţilor furnizoare de servicii publice de utilităţi, dacă fapta nu a fost comisă în astfel de împrejurări încât să constituie infracţiune (funcţionarii primăriilor care nu acţionează la cererea proprietarilor, nu emit adrese oficiale conform celor spuse şi angajaţii regiilor care nu aplică legea cu privire la contractul individual prin intermediul asociaţiei la cererea acesteia şi care nu acţionează împotriva restanţierilor).

Sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute anterior se aplică persoanelor fizice găsite vinovate, iar cele prevăzute la litera funcţionarilor publici sau personalului angajat al autorităţilor publice, inclusiv personalului regiilor sau societăţilor furnizoare de servicii publice de utilităţi publice.

Constatarea contravenţiilor, făcută la sesizarea oricărei persoane interesate, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare, se face de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, de primari sau de persoane împuternicite ale acestora.

Nu vă inundaţi vecinii!

Din această vară, orice faptă a dv. care aduce atingere proprietăţii vecinilor de la bloc se sancţionează drastic. De aceea, vă recomandăm să aveţi mare grijă să nu inundaţi apartamentul vecinului care stă cu un etaj mai jos şi să fiţi precauţi când executaţi lucrări de modernizare în casă, fiindcă s-ar putea să fisuraţi pereţii locatarilor de pe scară. Amenzile sunt cuprinse între 500 şi 3.000 lei.

Niciun comentariu: