marți, 18 decembrie 2007

Etape de urmat pentru obţinerea dreptului de mansardare a unei terase de bloc (IV)

Mansardarea este considerată în ultimul timp una dintre cele mai eficiente metode de a rezolva problema reconsolidării acoperişului, mai ales la blocurile vechi.

Pentru un locatar de la ultimul nivel, dar, de fapt, pentru toţi proprietarii unui bloc ce ar putea fi mansardat este foarte importantă cunoaşterea exactă a beneficiilor de care ar avea parte, dar şi a etapelor legislative ce trebuie urmate de firma constructoare şi asociaţia de proprietari pentru ca mansardarea să se efectueze conform normelor legale, pentru a nu exista pe parcurs surprize neplăcute.

Cunoaşterea tuturor paşilor legali în procedura de mansardare se impune mai ales pentru ca proprietarul să poată şti exact cărei firme să încredinţeze reabilitarea planşeului şi pentru a nu se lăsa păcălit, lucru care ar duce şi la încălcarea drepturilor sale.

Terasa (acoperişul) este un spaţiu aflat în proprietatea comună a locatarilor din clădirea respectivă. De aceea, închirierea sau concesionarea acesteia în vederea utilizării ei de către persoane juridice sau fizice se face numai printr-un contract de închiriere sau folosinţă. Acest contract trebuie să fie semnat de preşedintele asociaţiei de proprietari, după ce a avut loc adunarea generală a proprietarilor.

Important! Chiar dacă pentru încheierea contractului şi-ar da acordul majoritatea proprietarilor, dacă unul dintre cei de la ultimul etaj refuză, utilizarea terasei de către firma sau persoana care a solicitat acest lucru este imposibilă.

Proprietarii trebuie să ştie că la încheierea contractului pot negocia beneficiile de care pot dispune pe proprietatea comună. Printre aceste beneficii se pot număra: văruitul pe casa scării, efectuarea unei curăţenii generale în spaţiul comun, înlocuirea uşilor şi ferestrelor de la intrarea în bloc, precum şi alte lucrări de întreţinere sau renovare. Precizăm că aceste lucrări se pot efectua numai în spaţiul care reprezintă proprietatea comună!

Mai mult decât atât, dată fiind greutatea cu care se desfăşoară programul de reabilitare termică a blocurilor, locatarii unui imobil trebuind să acopere o treime de cheltuieli, există firme constructoare de mansarde dispuse să investească şi în acest proces. Atenţie! În cazul în care în timpul lucrărilor de mansardare este afectată o proprietate individuală (în special, în cazul proprietarilor de la ultimul etaj), constructorul va efectua reparaţiile necesare şi va acoperi daunele.

Firma care execută mansardarea devine proprietar al locuinţelor realizate, pe care le poate închiria sau vinde.

Material oferit de "Mansarda Lux"

www.evenimentul.ro

Niciun comentariu: