vineri, 14 decembrie 2007

Etape legislative în mansardarea unui bloc

Mansardarea este considerată o metodă extrem de eficientă şi rentabilă de reconsolidare a acoperişului. Ea este indicată atât la blocurile mai vechi, cât şi cele de construcţie mai recentă, oferindu-se totodată şi posibilitatea creării unor noi spaţii de locuit.

Important este însă, atât pentru locatarii unui bloc ce urmează a fi mansardat, cât şi pentru firma care va efectua aceste lucrări să se cunoască bine importanţa existenţei tuturor documentelor necesare şi paşilor legali ce trebuie urmaţi şi respectaţi.

Atenţie! La blocurile construite în urmă cu 25-30 de ani, unele chiar şi mai noi, ar trebui să se efectueze lucrări de renovare, cu scopul de a li se prelungi durata de exploatare.

Este bine de precizat că administratorii care nu cunosc efectele pozitive ale mansardării iau foarte greu decizii în privinţa acordului de acoperire a blocurilor. Chiar dacă unii locatari îşi exprimă dorinţa de a colabora cu investitorul, lovindu-se de oponenţa altor alţi vecini renunţă la idee. Singura şansă rămâne la locatarii de la ultimul nivel, care au un cuvânt greu de spus, ei fiind direct interesaţi pentru că beneficiază de eliminarea infiltraţiilor.

Important! Piesele de bază necesare în documentaţia legală sunt reprezentate de "Acordul tuturor proprietarilor" din bloc şi "Expertiza tehnică".

O etapă importantă este aceea a obţinerii tuturor semnăturilor proprietarilor şi acordurilor necesare. Este bine de ştiut că este foarte important ca toţi locatarii de la ultimul nivel al blocului trebuie de acord cu mansardarea, iar acest aviz favorabil se vede prin semnătura lor. Acordul reprezintă documentul juridic ce atestă faptul că folosinţa terasei se dă investitorului, pentru unele facilităţi convenite între părţi.

Important! În cazul în care toţi locatarii unui bloc au aprobat, dar există refuzul vreunuia din locatarii de la ultimul nivel, mansardarea nu se mai poate efectua. Mai exact, fără aprobarea tuturor locatarilor de la ultimul nivel mansardarea ar fi ilegală!

Expertiza tehnică indică în ce condiţii se poate mansarda imobilul. Prima condiţie, în opinia expertului, şi cea mai importantă, este decopertarea integrală a straturilor termo şi hidroizolante de pe terasă. Acest lucru este obligatoriu pentru uşurarea greutăţii ce apasă asupra planşeului, astfel pregătindu-se acceptarea noii construcţii de către fundaţia construcţiei vechi.

După ce s-a depăşit etapa semnăturilor şi a expertizei, se trece la elaborarea documentaţiei, în scopul obţinerii autorizaţiei de construire. Documentaţia respectivă se întocmeşte după cerinţele Certificatului de Urbanism şi cuprinde documente şi studii care să ateste cu rigurozitate gradul de rezistenţă al fundaţiei, comportarea în timp a construcţiei mai vechi, eventualele remedii ce ar trebui să le suporte blocul pentru a susţine noua construcţie.

Important! Locatarii blocurilor cu potenţial de mansardare trebuie să ştie că, odată ce există o autorizaţie de construire eliberată de Primărie şi este respectată în timpul construcţiei propriu zise, atât de către constructor, cât şi de beneficiar, siguranţa clădirii lor nu este periclitată, iar aspectul estetic al blocului, dar şi al zonei în care se află acesta se îmbunătăţeşte.

Cartea tehnică a construcţiei conţine o documentaţie voluminoasă cu tot ceea ce e necesar obţinerii autorizaţiei de construire, avizele, procesele verbale de control. Apartamentele din mansardă, ce vor rezulta la finalul lucrării, nu pot fi date în exploatare până nu vor fi respectate toate etapele cerute de autorizaţie şi de normele în vigoare.

www.evenimentul.ro

Niciun comentariu: