joi, 13 decembrie 2007

Medgidienii reabiliteaza peretii blocurilor pe banii lor

La inceputul acestui an, a fost lansat cu surle si trâmbite programul national de reabilitare termica a blocurilor. Ne apropiem de sfârsitul anului si nu s-a realizat nici macar expertiza termica a imobilelor. Locatarii si-au cam pierdut rabdarea si au trecut la dublarea peretilor fara sa mai astepte bani de la bugetul de stat si cel local.

Izolarea peretilor prin exterior, cu polistiren sau vata minerala, a devenit o practica frecventa in mediul urban. Majoritatea caselor construite in ultimii ani sunt izolate termic de la inceput. Proprietarii isi iau astfel masuri pentru reducerea consumului de gaze naturale si pentru un confort crescut in locuinta. Chiar si o parte din casele vechi au fost reabilitate termic. La blocuri, febra izolarii apartamentelor i-a cuprins mai intâi pe locatarii de la parter. Multi dintre acestea si-au dublat peretii apartamentelor, unii chiar cu propriile mâini, fiind priviti cu invidie de vecinii de la etaj, obligati sa apeleze la specialisti si sa plateasca mai scump munca la inaltime. Asa ca s-au consolat cu promisiunea guvernului si a primariei ca vor fi cuprinsi in programul national de reabilitare termica.

Lansare cu pompa si ritm de melc

Programul de reabilitare termica a fost lansat cu mare pompa, printr-o intâlnire intre reprezentantii primariei si cei ai asociatiilor de proprietari. Acestia din urma au primit misiunea de a-i informa pe locatari ca bugetul de stat si cel local subventioneaza 66 la suta din costul izolarii termice a blocurilor, lor revenindu-le de plata doar 33 la suta. Asociatiile au depus cereri pentru reabilitare, dar aceasta merge in ritm de melc.
Conform legislatiei, costurile ar trebui suportate de locatari, administratia locala si guvern, fiecare in proportie de o treime. Primaria Medgidia analizeaza insa acum posibilitatea de a da anumite subventii proprietarilor cu venituri mai mici. Legea permite acest lucru. Insa trebuie facute o serie de anchete sociale pentru a analiza situatia locatarilor.

Primul bloc izolat termic

Scumpirea continua a gazelor naturale i-a obligat pe locatari sa treaca la fapte, fara sa mai astepte reabilitarea cu bani de la buget. Printre pionieri, blocul 32, de pe strada Silozului. Mai bine de jumatate din acesta a fost reabilitat termic, costurile fiind suportate de locatari. Se poate reduce factura la gaze cu pâna la 40% daca punem polistiren pe peretii exteriori, ne-a declarat unul dintre proprietari. "Deja se simte o imbunatatire. Am oprit centrala. Daca asteptam sa ne prinda in program, cine stie câte ierni mai plateam facturi imense la gaze? Inca nu am facut calcul sa vedem cât costa de fiecare apartament izolarea.” Asociatia de proprietari nu a fost implicata in lucrare.

Furnizarea pe orizontala a cazut in uitare

Si schimbarea instalatiilor interioare de incalzire este o componenta a reabilitarii termice. In blocul 32 a fost realizata in acest an o lucrare demonstrativa de inlocuire a furnizarii verticale a agentului termic cu furnizarea pe orizontala. Au fost schimbate vechile conducte Reabilitarea termica este o mare urgenta. Trebuia facuta de la inceput. Când locuintele sunt izolate termic, si furnizorul isi dimensioneaza sursa in functie de necesar. Noi facem acum investitii, dar luam in calcul posibilitatea ca, prin reabilitare, consumul sa fie redus cu 40%”. Locatarii, chiar si cei din blocurile programate sa intre primele in reabilitare, si-au pierdut rabdarea. Daca nici expertiza nu s-a realizat intr-un an, cred ca se schimba guvernarea, pica programul si nu mai vedem blocurile izolate.

Niciun comentariu: