luni, 17 decembrie 2007

Acoperişuri penale

Aproape jumătate din acoperişurile reparate nu aveau autorizaţie de construire

Din totalul de 19.025 de acoperişuri din Constanţa care au suferit intervenţii în timp, doar la 38% au fost executate pe baza unei autorizaţii de construire emisă de autoritatea locală, aşa cum ne-a spus Radu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a efectuat în a doua jumătate a anului un control tematic la nivel naţional. Acţiunea a vizat toate blocurile de locuinţe cu patru sau mai multe etaje, al căror acoperiş a fost modificat şi nu mai corespunde proiectului iniţial, aşa cum ne-a spus Radu Damian, purtătorul de cuvânt al inspectoratului. Controlul tematic a fost iniţiat ca urmare a fenomenelor atmosferice deosebite, cum ar fi vijeliile, care au smuls unele acoperişuri de pe blocuri şi, în cădere, au produs accidente grave. „S-a urmărit calitatea execuţiei lucrărilor de modificare a formei acoperişurilor în raport cu normele de rezistenţă şi stabilitate, dar şi legalitatea înfiinţării acoperişurilor”, a precizat Radu Damian.
În urma controlului s-a constatat că doar jumătate din lucrările autorizate s-a executat cu respectarea autorizaţiei, iar dintre acestea doar pentru 52% s-a efectuat recepţia la terminarea lucrărilor.
Principalele măsuri dispuse către asociaţiile de proprietari/ locatari au vizat intrarea în legalitate în cazul lucrărilor executate fără autorizaţie de construire, expertizarea lucrărilor care nu respectă cerinţele de rezistenţă şi siguranţă în exploatare şi solicitarea elaborării de către proiectant a soluţiilor necesare pentru remedierea deficienţelor. În cazul în care nu s-a anunţat finalizarea lucrărilor, este necesară demararea procedurii de recepţie şi completarea cărţii tehnice a construcţiilor cu intervenţiile realizate.
Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate a fost de 169.100 lei, în condiţiile în care controlul a avut, în primul rând, un caracter preventiv.

Legislaţia trebuie schimbată
În urma analizei realizate, Inspectoratul de Stat în Construcţii consideră ca fiind necesară iniţierea unui cadru legislativ şi normativ în baza căruia intervenţiile de modificare a structurilor de acoperire ale construcţiilor colective de locuinţe tip bloc să fie incluse ca parte componentă a activităţii de reabilitare şi modernizare termică. Astfel, se poate beneficia de asistenţă tehnică şi financiară din partea organelor administraţiei publice centrale şi locale. „De asemenea, realizarea unor parteneriate între asociaţiile de proprietari precum Agenţia Naţională pentru Locuinţe sau Compania Naţională de Investiţii ar reprezenta o soluţie viabilă şi o garanţie a calităţii acestor construcţii“, a precizat Radu Damian.

www.cugetliber.ro

Niciun comentariu: