vineri, 14 decembrie 2007

Noua lege a reablitării termice introduce reguli mai ferme pentru asociaţiile de proprietari

Executivul a aprobat miercuri Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.174/2002 privind instituirea măsurilor speciale pentru reabilitarea termică a unor clădiri de locuit multietajate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 211/2003.

Noile prevederi pentru reablitarea termică a clădirilor multietajate, aprobate miercuri de Executiv, impun asociaţiilor de proprietari, care au beneficiat de fonduri de la buget pentru expertiza şi auditul energetic, să continue lucrările de reabiltare termică, a declarat ministrul Dezvoltării.

"Prin acest proiect dorim să impunem asociaţiilor de proprietari care au beneficiat de fonduri de la buget pentru expertiza şi auditul energetic al clădirilor, să continue lucrările de reabiltare termică. În caz contrar, vor fi obligate să restituie la buget sumele de care au beneficiat. Am iniţiat această măsură pentru că au fost unele cazuri în ţară când asociaţiile nu au mai dorit să continue programul, iar scopul programului este reabilitarea termică a clădirilor şi nu doar auditarea şi expertizarea", a declarat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely.

Prin prezentul proiect de Lege se aduc unele îmbunătăţiri în ceea ce priveşte sursele de finanţare a programului. Astfel, finanţarea auditului energetic al clădirilor, al proiectării şi al execuţiei lucrărilor de reabilitare termică se poate face, în afara bugetului de stat, şi din alte surse legal constituite. Acest lucru conduce la diminuarea efortului financiar de la bugetul de stat, implicit la creşterea numărului de blocuri de locuinţe pentru care se pot aloca fonduri de la bugetul de stat pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică, susţin reprezentanţii MDLPL.

De asemenea, legea introduce reguli mai ferme pentru asociaţiile de proprietari care decid să intre în acest program. Astfel, neîncheierea contractelor de execuţie pentru lucrările de reabilitare termică în termen de trei ani de la aprobarea proiectelor de execuţie, din vina exclusivă a asociaţiilor de proprietari, conduce la acţionarea în justiţie a acestora, într-un termen de 90 de zile de la notificare, pentru recuperarea sumelor datorate, inclusiv a majorărilor de întârziere rezultate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare.


www.moneyline.ro

Niciun comentariu: