duminică, 16 decembrie 2007

Etape legislative în mansardarea unui bloc (II)

Cum am mai precizat şi într-o serie de materiale anterioare, mansardarea este considerată o metodă extrem de eficientă şi rentabilă de reconsolidare a acoperişului. Ea este indicată atât la blocurile mai vechi, cât şi cele de construcţie mai recentă, oferindu-se totodată şi posibilitatea creării unor noi spaţii de locuit.

Etape legislative în mansardarea unui bloc (II)

Important este, însă, atât pentru locatarii unui bloc ce urmează a fi mansardat, cât şi pentru firma care va efectua aceste lucrări să se cunoască foarte bine importanţa existenţei tuturor documentelor necesare şi paşii legali ce trebuie urmaţi şi respectaţi.

Odată parcursă etapa obţinerii tuturor semnăturilor proprietarilor şi acordurilor necesare, se trece la elaborarea documentaţiei, în scopul obţinerii autorizaţiei de construire. Documentaţia respectivă se întocmeşte după cerinţele Certificatului de Urbanism şi cuprinde documente şi studii care să ateste cu rigurozitate gradul de rezistenţă a fundaţiei, comportarea în timp a construcţiei mai vechi, eventualele remedii ce ar trebui să le suporte blocul pentru a susţine noua amenajare.

Un studiu foarte important este "Expertiza tehnică", care se elaborează numai de către un specialist atestat şi care impune, în vederea obţinerii avizului, unele soluţii tehnice care să rezolve armonios îmbinarea construcţiei vechi cu cea nouă. De regulă, în cazul blocurilor ridicate după 1977 (cunoscutul an în care a avut loc cel mai devastator cutremur de la noi) nu sunt probleme de rezistenţă, mai ales că prin decopertarea integrală a straturilor hidro şi termoizolante de pe terasa blocului se uşurează semnificativ greutatea acesteia.

Expertiza tehnică va indica, totodată, materialul din care trebuie construită structura mansardei. Structura poate fi realizată din metal, cărămidă, lemn, beton armat sau combinaţii din aceste materiale.

În timpul construcţiei se efectuează periodic verificări de către persoane avizate în domeniu, atestate de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Se întocmeşte o Carte Tehnică a construcţiei, unde vor fi ataşate procesele-verbale de control. Apartamentele din mansardă, ce vor rezulta la finalul lucrării, nu pot fi date în exploatare până nu vor fi respectate toate etapele cerute de autorizaţie şi de normele în vigoare.

Important! Atenţie cu cine intraţi în legătură, cu cine încheiaţi contractele, cui îi acordaţi încrederea. Asociaţiile de proprietari, înainte de a începe colaborarea în vederea mansardării cu investitori sau firme, ar trebui să se intereseze despre acestea la Serviciul Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei. Acest serviciu are informaţiile necesare pentru a delimita ofertele serioase de cele ce au mai puţină credibilitate.

Un alt avantaj, deloc de neglijat, pentru membrii asociaţiilor de proprietari ce acceptă mansardarea este acela că, prin creşterea numărului de proprietari de pe scară, cota de participare la cheltuielile comune ale asociaţiei se împarte la mai mulţi.

Material oferit de "Mansarda Lux"

Niciun comentariu: