marți, 18 decembrie 2007

Toţi locatarii blocului plătesc ţevile sparte

În cazul unei inundaţii, daunele celor afectaţi pot fi suportate de asociaţie Toţi care stau la bloc s-au lovit, mai devreme sau mai târziu, de clasica problemă - "inundaţia". Vecinul de deasupra, de la care a curs apa, poate că a fost conştient de catastrofă, sau poate că habar n-a avut, în condiţiile în care instalaţia era în interiorul pereţilor, pe verticală. Cine se face, totuşi, vinovat, şi cine trebuie să plătească reparaţiile vă spune preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), Radu Opaina.

"Prima persoană care constată orice fel de problemă în bloc trebuie să anunţe administraţia. În cazul inundării sau deteriorării unui apartament, administratorul va chema un instalator care să identifice cauza. Dacă s-a spart o ţeavă de pe proprietatea comună (pe verticală), obligaţia de a o repara, inclusiv de a remedia stricăciunile din locuinţa afectată, îi revin asociaţiei. Toţi plătesc pentru unul. Dacă defecţiunea e în apartamentul unui proprietar (instalaţie pe orizontală), obligaţia de a repara îi revine acestuia. Inclusiv de a plăti lucrările de reparaţie în apartamentul afectat", explică Radu Opaina.

Nu de puţine ori, cei care trebuie să ia măsuri se sustrag de la obligaţii. Ei trebuie să ştie că cine încalcă legea asociaţiilor de proprietari riscă amenzi usturătoare. În primul rând, dacă administratorul nu identifică problema, vă puteţi adresa preşedintelui de bloc. Dacă şi aici vă izbiţi de un refuz, trebuie să reclamaţi la Serviciul de Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul primăriei de care aparţineţi. Inspectorii acestui serviciu vor face un proces verbal de constatare şi pot aplica sancţiuni.

"Potrivit Legii 230/2007 amenda pentru neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, administrator de imobil este cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei. Cu aceeaşi sumă este amendat şi proprietarul, dacă nu repară sau înlocuieşte instalaţiile aflate în proprietatea sa individuală, dacă acestea aduc prejudicii celorlalţi proprietari. Pe lângă solicitarea de a repara stricăciunile, proprietarul locuinţei afectate poate cere, în instanţă, şi daune morale", completează preşedintele FAPR.

Fiecare bloc poate avea propriul regulament de ordine interioară

Dacă în ceea ce priveşte inundarea apartamentelor vecine, legea este foarte strictă, reguli la fel de stricte de convieţuire pot fi stabilite de fiecare asociaţie de proprietari în parte. În cadrul Adunării Generale de Proprietari se stabileşte un regulament de ordine interioară, cu sancţiunile de rigoare în cazul nerespectării lui. "Aici se pot trage la răspundere cei certaţi cu ordinea şi curăţenia, cei care aruncă gunoaie în balcoanele vecinilor sau cei care fac grătare în scara blocului", susţine Opaina.

www.click.ro



Niciun comentariu: