joi, 13 decembrie 2007

Statul asigură reabilitarea termică a blocurilor

De cele mai multe ori, atunci când apar probleme, funcţionarii statului român se spală pe mâini, plasând răspunderea în curtea proprietarilor. Iată obligaţiile pe care le au instituţiile statului român, prin funcţionarii lor, faţă de proprietari şi faţă de blocurile de locuinţe, cerând, în acelaşi timp, ferm, aplicarea lor.

1. Predarea Cărţii tehnice a construcţiei, fără de care nu se pot face consolidări şi reabilitări eficiente şi legale din punct de vedere tehnic şi economic. Când statul şi-a vândut apartamentele, fără cartea tehnică, fără termene de garanţie, fără recepţia părţilor comune, şi-a asumat o răspundere majoră faţă de evenimentele care vor avea loc din punct de vedere tehnic, iar răspunderea înseamnă că trebuie să suporte, în mare măsură, juridic şi material consecinţele.

2. Întrucât statul a vândut populaţiei blocuri prost administrate şi într-o stare tehnică proastă, acum are obligaţia, necondiţionat, să sprijine, să ajute concret şi să îndrume cu competenţă profesională proprietarii în scopul înfiinţării, funcţionării şi administrării asociaţiilor de proprietari. În plus au obligaţia morală să susţină şi să sprijine iniţiativa privată şi de calitate în domeniu şi nu cum procedează de ani de zile prin obstrucţionarea şi prejudicierea celor care vor să facă ceva şi favorizarea celor care utilizează instrumente gen şpagă, mită, comisioane plătite tot din buzunarele proprietarilor pe căi ocolitoare.

3. Sprijin financiar serios şi condiţii concrete acordate proprietarilor pentru consolidarea şi reabilitarea termică a clădirilor şi nu doar pe hârtie sau de faţadă cum se procedează în prezent. Trebuie stopată de urgenţă direcţia pe care au apucat-o consolidarea şi reabilitarea, care deja fac obiectul unor afaceri murdare ale altor băieţi deştepţi cu implicaţii ministeriale şi ale unor aşa-zişi reprezentanţi ai societăţii civile care au şi primit bani de la guvern în acest scop pentru a face jocuri de culise.

4. Autorităţile publice locale au obligaţia de a elabora şi pune în practică programe serioase cu răspundere deplină faţă de interesul public cu privire la asigurarea căldurii şi apei calde în sistem centralizat la un preţ corect şi la o calitate maximă, fără politică de partid şi fără favorizarea grupurilor de interese oculte care fac lucrări doar pe hârtie şi la suprapreţ.

5. Control şi măsuri dure împotriva reprezentanţilor acelor instituţii, regii, firme care, cu bună ştiinţă profitând de bunătatea, indolenţa şi interesul mărunt al administratorilor şi preşedinţilor de bloc, prin contract şi factură, păcălesc şi prejudiciază proprietarii în calitatea lor de consumatori de servicii publice sau private. La unele servicii publice de stat şi private preţurile ar trebui să scadă semnificativ, pentru că ele nu reflectă o realitate economică de piaţă.

6. Aplicarea legii în ceea ce priveşte controlul şi amenzile pentru nerespectarea obligaţiilor fiscale şi a regulilor financiar-contabile, în scopul prevenirii fraudelor şi abuzurilor din partea unora dintre administratori şi preşedinţi care profită de slăbiciunile şi deficienţele sistemului tot din buzunarele proprietarilor. Când statul, prin aleşi şi numiţi, îşi va respecta obligaţiile, cu siguranţă atunci şi cetăţenii vor căpăta încredere şi se vor mobiliza pentru creşterea calităţii vieţii de la bloc.

www.click.ro

Niciun comentariu: